keskiviikko 3. kesäkuuta 2015

Syö! Mutta mitä?


Sternin numero 19/2012 artikkelissa listataan ruuasta kaikki se, mitä me luulemme tietävämme, mutta emme oikeasti tiedä. 



 1.     Terveellinen ruokavalio


-         On tärkeää syödä päivässä viisi annosta hedelmiä ja vihanneksia.
Tälle ei ole mitään tieteellistä todistetta. Varmaa on vain, että vihreä ja värikäs ruoka sinänsä on terveellistä. Myös pieninä määrinä.


-         Elintarvikkeet, joihin on lisätty vitamiinia, ovat erittäin terveellisiä
Päinvastoin! Vitamiinit A ja E ovat jopa vaarallisia suurina määrinä.


-         Saksassa vallitsee jodin puute
Jodia saa riittävästi erilaisista elintarvikkeista.


-         Tyydytetyt rasvahapot ovat vahingollisia
Eivät lainkaan kuten meidän on annettu ymmärtää. On kuitenkin parempi valita rasvatuotteita, joissa on runsaasti omega-3-rasvahappoja. Vahingollisia ovat vain transrasvat.


-         Ennen vanhaan hedelmissä ja vihanneksissa oli enemmän ravintoarvoa kuin nykyisin.
Täyttä hölynpölyä. Todennäköistä on, että asianlaita on päinvastoin.


-         Ilman lihaa meiltä puuttuu jotain
Ei, voimme saada kaiken tarvitsemamme myös ilman lihaa. Maito ja munat, pähkinät ja palkokasvit, hedelmät ja vihannekset ja täysjyväleipä takaavat sen, että saamme ruoasta kaiken tarvitsemamme. Sen sijaan vegaanien on syytä pitää huolta terveydestään.


-         Juomme liian vähän.
Taas yksi teollisuuden lanseeraama myytti. Useimmille riittää, että juo kun janottaa.


-         Geenimanipuloitu ruoka on epäterveellistä
Miljoonat ihmiset ovat syöneet sitä vuosikausia, 70 % soijasta jopa  on geenimanipuloitua, mutta siitä sairastunut ei vielä ole yksikään.


-         Laktoositon on terveellisempää
Se riippuu yksilöstä. 15-20% aikuisista ei voi sulattaa laktoosia eli maitosokeria kuin pieniä määriä. Heille on hyötyä sellaisista maitotuotteista, joiden laktoosi on valmistusvaiheessa jo pilkottu, mutta myös he voivat sulattaa jopa 10 grammaa laktoosia päivässä.


-         Meidän nykyiset elintarvikkeemme tekevät meidät sairaiksi, koska ne sisältävät paljon myrkyllisiä aineita
Ei pidä paikkaansa. Täysin riskitöntä ei myrkkyjen nauttiminen tietenkään ole, mutta riski on minimaalisen pieni. Sallitut raja-arvot ovat yleensä satakertaiset siihen nähden, mikä aiheuttaisi sairauksia.


-         Vain täysjyvätuotteita!
Maailmassa on miljoonia ihmisiä, jotka elävät terveinä, vaikka eivät syö lainkaan täysjyväviljaa. Maissa kuten Välimeren maat tai Japani syödään kuitenkin paljon palkokasveja, pähkinöitä ja kalaa. Niissä on runsaasti B-vitamiinia. Totta on kuitenkin, että täysjyväviljaa kannattaa suosia valkoisen jauhon sijaan, sillä se vähentää riskiä sairastua sokeritautiin. 


2. Herkullinen ruokavalio


-         Saksalaiset käyttävät vähiten rahaa ruokaan Euroopassa.
Ei, vaan Saksassa ruoka on noin 11% Euroopan keskiarvoa kalliimpaa. Varsinkin liha on kallista. Saksalaiset käyttävät tuloistaan ruokaan 11 %, mikä kylläkin on hyvin alhainen luku. Vähemmän käyttävät itävaltalaiset, britit ja luxemburgilaiset.


-         ”Luonnolliset” aromit ovat parempi vaihtoehto kuin keinotekoiset
Eivät ole.  Myös ”luonnolliset” tehdään laboratoriossa. Ero on vain siinä, että ”luonnollisten” alkuperä on eläimistä tai kasveista.


-         Luomutuotteet maistuvat paremmalta
Uskon asia. Sokkotestaajat eivät ole tätä todenneet.


-         Parhaita hedelmiä ja vihanneksia ei tuoda Saksaan
Kyllä tuodaan. Mutta isoissa marketeissa myytävä tavara ei ole sitä parasta; se johtuu siitä, että asiakkaat katsovat vain hintaa ja ulkonäköä. Herkullisemmat hedelmät ja vihannekset löytyvät nurkan takaa pikkuliikkeestä.

3. Hoikaksi ja kauniiksi


-         On olemassa sellaisia elintarvikkeita, joiden sulattaminen vie enemmän kaloreita kuin mitä niissä on
Sepä kätevää olisi! Ainoa, mikä kuluttaa kaloreita, on kylmä vesi, sillä kehomme tarvitsee energiaa lämmittääkseen sen.


-         Kevyttuotteet auttavat laihtumaan
Yleensä asia on päinvastoin. Se ei johdu tuotteesta sinänsä, vaan väärästä itsesuggestiosta.


-         Uni laihduttaa
Ikävä kyllä, ei laihduta. Mutta toisinpäin kyllä, eli univaje lihottaa. Jos emme saa riittävästi unta, kehomme tuottaa enemmän ruokahalua kiihottavaa hormonia ghreliiniä ja vähentää ruokahalua poistavaa hormonia leptiiniä.


-         Makeutusaineissa ei ole paljoa kaloreita, mutta ne nostavat syöpäriskiä
Suuretkaan tätä asiaa koskevat kokeet eivät ole todistaneet mitään tällaista.


-         Keho olisi hyvä puhdistaa kuona-aineista silloin tällöin
Se joka tämän asian hyödyllisyyden pystyy todistamaan, saa varmasti Nobelin palkinnon. Mitä ovat kuona-aineet? Sitä ei ole vielä kukaan keksinyt.


-         On kalliimpaa tehdä ruokaa tuoreista valmistusaineista kuin syödä valmistuotteita
Päinvastoin! Asiaa on tutkittu. Tulos: valmistuotteet ovat keskimäärin 184 % kalliimpia. Laskennallisesti kotikokit ansaitsevat 9 euroa tunti. Vähimmäispalkka toisen palveluksessa on 8,50 euroa tunti miinus verot ja sosiaalimaksut.


-         Vähähiilihydraattinen ruoka auttaa paremmin laihtumaan kuin vähärasvainen
Ei, riita näiden kahden välillä tulee jatkumaan, sillä mitään ei ole voitu todistaa. Jos haluaa laihtua, on vain syötävä vähemmän, siinä kaikki.


-         Sokeri ja maito ovat vahingollisia iholle
Sitä ei ole voitu todistaa. Mutta jos on sitä mieltä, että näin on, niin sitten käyttää vähemmän sokeria ja maitoa. Kumpaakaan ei kuitenkaan pidä lopettaa kokonaan!

4. Ole kriittinen


-         Tutki tarkasti pakkausseloste, tiedät mitä tuote sisältää
Valmistajat ovat keksineet mitä kummallisempia keinoja eksyttää kuluttaja. Esimerkiksi: ”ei-kristallisokeria” on varmaan totta, mutta sama tuote sisältää sitten fruktoosia, eli hedelmäsokeria. Tai ”ei aromivahventeita” saattaa kuitenkin sisältää hiivauutetta, joka puolestaan sisältää glutamiinihappoa.


-         Luomutuotteet ovat parempia ilmastolle
Pitää usein paikkansa, paitsi lihan kohdalla. Elintarvikkeden luomutuotanto säästää ilmastoa 15-20% vähemmän kuin normaali tuotanto. Sianlihan tuotanto säästää, kananlihan pysyy samoissa, mutta naudanlihan tuotanto kasvattaa päästöjä, johtuen siitä että luomulehmät tuottavat enemmän metaania.


-         Luomitiloilla eläimiä pidetään lajin elinolojen mukaisesti oikein
Ei, tosin kylläkin vähän paremmin. Niille annetaan enemmän liikkumatilaa. Mutta muuten lehmät ovat navetassa ja kanat isoissa kanaloissa ja kuljetetaan samalla tavalla kuin muutkin eläimet. 

.*************************************
Suomalaiset käyttävät ruokaan tuloistaan 16%. 



Minun mielipiteeni on, että parhaat hedelmät ja vihannekset todellakin saa nurkan takana olevasta kaupasta, joka on yleensä turkkilainen, tai suoraan tuottajalta. Hinnat ovat mielestäni kohdallaan. Ja kyllä, kyllä Saksassa on herkullisia mansikoita. Ne pitää vain itse käydä kasvattajilta poimimassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti