perjantai 20. helmikuuta 2015

Elämä maahanmuuttajana Suomessa


Kotoutuminen Suomeen

Kotoutuminen tarkoittaa sitä, että asetut Suomeen ja opit toimimaan suomalaisessa yhteiskunnassa. Kotoutumista edistävät esimerkiksi kielen oppiminen, työ tai opiskelupaikan löytäminen ja kontaktit suomalaiseen yhteiskuntaan.

Kaikilla maahanmuuttajilla on oikeus saada perustietoa Suomesta. Kun saat oleskeluluvan tai rekisteröit oleskeluoikeutesi, saat samalla kirjallisesti tietoa:

- suomalaisesta yhteiskunnasta ja työelämästä
- oikeuksistasi ja velvollisuuksistasi
- palveluista, jotka auttavat sinua kotoutumaan


Työ- ja elinkeinotoimistoissa (TE-toimisto) ja kunnissa maahanmuuttajien neuvojia, jotka auttavat sinua Suomeen kotoutumisessa. Neuvojilta saa tietoa esimerkiksi:

- kotoutumisesta ja siihen liittyvistä palveluista
- työelämästä
- koulutuksesta ja opiskelusta
         
Jos tarvitset tukea kotoutumiseen, sinulle tehdään alkukartoituksen jälkeen kotoutumissuunnitelma. Kotoutumissuunnitelma tehdään aina maahanmuuttajalle, joka:

- on työtön työnhakija tai
- saa toimeentulotukea tai
- on alle 18-vuotias, jolla ei ole huoltajaa Suomessa.
         
Kotoutumissuunnitelma on suunnitelma niistä toimenpiteistä, jotka edistävät kotoutumistasi. Kotoutumissuunnitelmaan voi kuulua esimerkiksi suomen kielen opiskelua, muita opintoja tai työharjoittelua. Suunnittelu tehdään yhdessä työvoimaneuvojan kanssa työ- ja elinkeinotoimistossa (TE-toimisto) tai sosiaalityöntekijän kanssa sosiaalitoimistossa.

Kotoutumissuunnitelma täytyy tehdä viimeistään kolmen vuoden kuluttua siitä, kun saat ensimmäisen oleskeluluvan tai rekisteröit oleskeluoikeutesi. Suunnitelman kesto riippuu siitä, kuinka kauan tarvitset tukea kotoutumisessa. Suunnitelma voi tavallisesti kestää kolme vuotta. Joissakin erityistapauksissa se voi olla viisi vuotta.

Maahanmuuttajan oma kulttuuri Suomessa

Vaikka muutat ja kotoudut Suomen, oma kulttuuri, kieli ja uskonto voivat edelleen olla tärkeä osa elämääsi. Maahanmuuttajien yhdistys voi auttaa säilyttämään ja kehittämään omaa kulttuuria. Maahanmuuttajataustaiset lapset voivat saada oman äidinkielen opetusta. Suomessa on uskonnonvapaus. Jokaisella on oikeus tunnustaa ja harjoittaa omaa uskontoaan. 

..........................

Ylläolevan kirjoitti viime vuonna maahanmuuttajakoulutuksessa ollut virolainen Siret.


 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti