maanantai 16. helmikuuta 2015

Dresdenin pommituksista 70 vuotta



 
Myös Saksan presidentti Joachim Gauck otti osaa pommitusten muistopäivän 13.2. johdosta järjestettyyn tapahtumiin.  Vuosittain yli 10.000 ihmistä ottaa osaa muistopäivän ihmisketjuun. Osanottajilla on valkoinen ruusu, symbolina sotaa, rasismia ja väkivaltaan vastaan.

Kutsuvieraita oli 1400 henkilöä. Dresdenin jälleenrakennetussa kirkossa puhui paitsi presidentti, myös ylipormestari Helma Orosz sekä Sachsenin osavaltion piispa Jochen Bohl. Paikalla muistitilaisuuksissa olivat myös Sachsenin pääministeri Stanislaw Tillich sekä suurlähettiläitä, poliitikkoja, uskontojen ja talouden edustajia sekä Dresdenin ystävyyskaupunkien edustajia.  Musiikista huolehti professori Ludwig Güttler ja Sachsenin Kreuz-kuoro, Sachsenin vokaaliryhmä, kamariorkesteri Virtuosi Saconiae ja Ludwig Güttlerin puhallinorkesteri. 

 Presidentti Gauck

 Pormestari Orosz

”Vuosikausia Frauenkirchen rauniot olivat sodan tuhoavan voiman merkkejä. Monia osavaltioita yhdistänyt jälleenrakentaminen sai kuitenkin aikaan sen, että haavat voi parantaa ja uutta voi syntyä. ” Näin Sebastian Feydt, Dresdenin kirkon pastori. 





Tapahtumat, joista kertoo joku paikalla ollut, saavat aivan eri mittasuhteet kuin jos niitä lukisi tai kuuntelisi mediasta. Dresdenissä oli pommituksen aikoihin paljon pakolaisia, eli kaupungin väkimäärä oli tavallista suurempi. Niin myös idästä paennut ex-mieheni kollega, se samainen, joka meidän Allensbachin talomme tilan kävi tarkastamassa, ennen kuin sen talon ostimme. Hän sai pommituksissa pomminsirun selkäänsä, josta ei oikeastaan koskaan selvinnyt, lukuisista leikkauksista huolimatta. 

Kuvia vuoden 2015 muistotilaisuuksista:




Taustaa – 13. helmikuuta 1945 Dresdenissä

Neljässä yhdistyneiden ilmaiskussa Dresdeniä pommitettiin 37 tunnin ajan. Pommitus alkoi 13. helmikuuta 1945 myöhään illalla ja päättyi 15. helmikuuta puolenpäivän aikaan. Ensimmäiset brittien vajaa 800 koneen pommitukset aiheuttivat yöllä laaja-alaisia tulipaloja. Pian sen jälkeen yli 300 amerikkalaista pommikonetta jatkoi pommitusta. Sen jälkeen seurasi vielä yli 200 amerikkalaista pommikonetta. Monet kaupunginosat tuhottiin lähes täydellisesti.

Dresdenin historiallisen komission tehtävänä 2010 oli todentaa ajankohtainen tieto pommituksista. Siinä kävi ilmi, että pommituksissa kuoli jopa 25.000 ihmistä.

Joillekin pommitukset pelastivat hengen. Niitä muutamia juutalaisia, jotka olivat saaneet komennuksen keskitysleireihin meneviin juniin, ei voitu pommitusten takia viedä minnekään. 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti