tiistai 14. lokakuuta 2014

Saksan energiakäänne


Saksassa sähkön hinta on kaksinkertainen Suomen hintaan verrattuna. Oletan, että sellainen olisi suomalaisistakin ihan mukavaa. :-)  Kyselyt osoittavat, että 80% saksalaista on sitä mieltä, että uusiutuva energia on hyvä asia ja että siksi sähkön hinta on kohdallaan. Mutta! Kenenkään ei tulisi mieleen lämmittää taloa sähköllä, sellaista pidettäisiin täysin kaistapäisenä. En ole koskaan myöskään nähnyt missään Saksassa koneellista ilmastointia enkä ilmalämpöpumppua. Ilmastointi toimii painovoimalla myös uusissa puuelementtitaloissa. Homeallergioista kuulin ensimmäistä kertaa vasta Suomeen muutettuani. Mutta ihan kaikkia taloja en ole tutkinut...

Kaikessa hintavertailussa täytyy muistaa, että elämä on muuten Saksassa halvempaa kuin Suomessa. 

Energiakäänne ei ole tuonut sitä ympäristönsuojelua, mitä tavoiteltiin. Kävi päinvastoin. Saksa toki kantaa ne miljardit, joita energiakäänteeseen kuluu, parikymmentä miljardia vuodessa. Epäsuhta on, että sen kantavat yksityiset, ei teollisuus.



Huomionarvoista on, että toisin kuin Suomessa kerrotaan, ei E.ON ole luopunut ydinenergiasta, vaan toimii nyt Ruotsissa ja Tanskassa Suomen sijaan. Syynä Suomesta vetäytymisestä heidän mukaansa on, että Suomen talous tulee heikkenemään lähivuosina ja he eivät halua toimia sellaisessa maassa. Suomen talous on tosiaankin tuon pari vuotta sitten tehdyn päätöksen jälkeen heikentynyt. Minusta päätös ei kuitenkaan ollut looginen, koska ydinvoimala on pitkän tähtäyksen voimalaitos ja tuottaa energiaa tasaisesti vuodesta toiseen; loogista olisi ollut vetäytyä tuulivoimasta, koska tuulivoimalan käyttöikä on hyvin lyhyt, keskimäärin vain 12 vuotta, josta johtuen tuulienergia on hyvin kallista, tai aurinkoenergiasta, koska aurinko ei Suomessa juuri paista. 



Odotan mielenkiinnolla, milloin Saksa taas kääntyy ydinenergian kannalle. Taas vaihteeksi. Saksan vuosinani mentiin koko ajan äärimmäisyyksistä toiseen, vuoron perään. Oli aikoja, jolloin ydinenergiaa kehuttiin maasta taivaaseen, ja toisia, jolloin koko sanaa ei uskaltanut mainita ääneen. Ja sitten taas toisinpäin. 

Ja olisiko nyt aika kertoa kansalle, että uraania on Suomessakin, meillä sitä vain ei saa louhia, eli esimerkiksi Talvivaara voisi olla kultakaivos, ja että ydinsaasteongelma on jo ratkaistu, eli oikeampaa olisi puhua ydinpolttoainnesta kuin ydinjätteestä! Se voidaan käyttää uudelleen. Ja muuten: maasta sinä olet tullut, maaksi sinun pitää jälleen tuleman. Vaan sanoillahan saksalaisetkin saatiin uskomaan ydinvoiman vaarallisuuteen: muutettiin sana vain ydinvoimasta atomivoimaksi.  ;-)

Puolitotuuksia Suomessa on paljon, ja hämmästyttävän tietämättömiä faktoista ovat kansanedustajat, joiden on määrä päättää tässä maassa. Alla suomenkielistä lehtitietoa ja asiantuntijoiden mietteitä Saksan energiakäänteestä. 

Olletikin tämä blogijuttuni herättää paljon tunteita... Ei, en ole sen enempää tämän kuin tuonkaan kannattaja, mutta sitä en käsitä, miksi asioista ei voida puhua asioina, miksi aina vain kuumilla tunteilla ja mutu-tiedoilla? Ja miksi Suomessa saa olla vain yksi totuus kerrallaan? Kolikollakin on kaksi puolta. Suomalainen sokea taluttaa toista suomalaista sokeaa. 
 

Saksa antoi pakit ydinvoimalle – nyt käryää hiili. Taloussanomat, 22.9.2014

Energiasekoilu 2014. Puheenvuoro, Uusi Suomi, Juhana Turpeinen, 28.9.2014


Kustannukset ovatkin huikeat. Vuonna 2012 Energiewende maksoi saksalaisille noin 20 miljardia euroa – käytännössä siis 15 euroa kuukaudessa kotitaloutta kohden. 2030-luvun loppuun mennessä kumulatiivisten kokonaiskustannusten arvioidaan nousevan biljoonaan euroon (1000 miljardia) vuosikustannusten ollessa noin 50 miljardia euroa.”


Saksan energiakäänne on tarpeetonta uhkapeliä. Ydinreaktioita, Lauri Muranen, 05.08.2013

Vastaavasti kuluttajahinnat ovat nousseet niin, että saksalaiset kuluttajat maksavat sähköstään kaksinkertaisen hinnan suomalaisiin verrattuna. Saksan teollisuus on ollut tilanteessa vaitonainen, koska se on suljettu maksujen ulkopuolelle ja siten vain päässyt nauttimaan keinotekoisen alhaisista sähkön hinnoista.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti