sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Saksalaisia keksintöjä: sosiaaliturva


Ennen nykyistä järjestelmää, jo antiikin aikana ja myöhemmin keskiajalla oli olemassa etupäässä kaivostyöläisten parissa omia järjestelmiä. Niiden tarkoitus oli huolehtia sairaanhoidosta sekä vammaisuudesta ja kuolemasta johtuvista kuluista. Koska työ kaivoksissa oli vaarallista, tämä olikin ehdottomasti tarpeellista. 

 
Nykyinen sosiaaliturva Saksassa tuli voimaan vuonna 1883. Se ei kuitenkaan ollut lainkaan ammattiyhdistysten asia, kuten voisi luulla. Se oli Saksan yhdistäjän, valtakunnankansleri Otto von Bismarckin idea, joka halusi nimenomaan leikata teollistuvan valtion ammattiyhdistysliikkeen valtaa.  Kuitenkin vasta toisen maailmansodan jälkeen järjestelmästä tehtiin Saksassa valtiovallan alainen.

Bismarckin neuvomana keisari Wilhelm I antoi parlamentin avajaisissa 1881 keisarillisen viestin, jossa ehdotettiin sosiaaliturvaa sairauden, vammaisuuden, kuoleman varalta. Vuonna 1883 säädettiin asiaa koskeva laki. 



Törmäsin taustatietoa hakiessani vihaisen äidin kirjoitukseen ”Herkkänahka-Suomen elintaso jasosiaaliturva eivät kestä vertailua Saksaan”, enkä voi muuta kuin olla hänen kanssaan samaa mieltä. Totisesti, Suomi ei oikein missään asiassa pysty kilpailemaan Saksan kanssa. Hänen käyttämänsä sana ”sinivalkolasit” on osuva, sillä useimmitenhan asioista äänekkäimmin puhuvat juuri ne, joilla ei ole kokemusta muusta kuin omasta takapihasta. Mitä tästä opimme? Voisimmehan esimerkiksi miettiä, mitä hyvää mistäkin voisimme kopioida, sen sijaan että nyökyttelemme milloin itään, milloin länteen?

En kirjoita tässä sosiaaliturvan laajentamisesta maahan tilapäisesti tuleviin, en myöskään siitä, mikä keino aktivoisi pitkäaikaistyöttömän takaisin työelämään. Tähän Suomessa ja Saksassa on eri menetelmät. Saksassa ainakin aluksi keinot tuntuivat toimivan paremmin, mutta nyt siitäkin on tullut työttömyyden kierre. Tosiasia on, että Suomi ei ole vielä keksinyt keinoa suuren nuorisotyöttömyyden taltuttamiseen, kun taas nuorisotyöttömyys on Saksassa lähes tuntematon ilmiö. Muutenhan työttömyys Saksassa syyskuussa 2014 oli 6,5%, Suomessa 8,2%.

Ja kuka tietää minne Suomen kehitteillä oleva sote-uudistus menee. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että lähes kaikki terveydenhoitoon liittyvä sujui Saksassa paremmin kuin täällä Suomessa. Kävin viime viikolla Saksassa apteekissa ja ostin särkylääkettä ja sienilääkettä. Apteekkarille naurahdin, että ei näitä Suomessa raaskisi tätä määrää ostaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti