keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Mitä Konstanzin konsiilista eli kirkolliskokouksesta seurasi

Kun kokous päättyi huhtikuussa 1418, oli vielä paljon jäänyt kesken. Jotkut historialliset tapahtumat saivat jopa alkunsa vuosien 1414 ja1418 välisenä aikana, ja ne voidaan jäljittää aina kokoukseen asti. Vuonna 1417 tapahtunut Brandenburgin alueen lainaaminen Hohenzollenin kuninkaalle Friedrichille esimerkiksi sai aikaan poliittisen järjestyksen synnyn, jota sitten myöhemmin meni historiaan nimellä ”Preussi”. 

 Preussi 1815


Kun Böömissä tuli tietoon, että uskonpuhdistaja Jan Hus oli tapettu, se johti avoimeen kansan vastarintaan, joka ei hyväksynytkään enää Sigismundia Böömin kuninkaaksi. Husin kannattajat olivat osa koko Eurooppaa kattavaa liikettä, ja juuri tuo liikehän oli määrä vaimentaa Konstanzin kokouksessa. 

 
 Jan Husin muistokivi Konstanzissa.
Hus-museo sijaitsee kävelykadulla Schnetztorin (kaupungnportin) lähellä. 

Kokouksessa kirkon uudistaminen sekä johtaja- että jäsentasolla epäonnistui. Kesken jääneet asiat tosin kyllä siirrettiin seuraaviin kokouksiin, mutta niissäkään ongelmat eivät ratkenneet. Noin sata vuotta myöhemmin Martti Luther syytti 95 teesillään kirkkoa vieläkin voimassa olevista epäkohdista ja aloitti siten lopullisesti uuden ajanjakson, jonka nimeksi tuli ”reformaatio”, uudistus. 
 
 

 Wittenbergin kirkkoa korjattiin juuri, kun olimme siellä tammikuussa tänä vuonna. 

Reformaatiota puolestaan kannatti Italian humanismi. Mutta sekin sai vahvistuksensa juuri oppineiden välisestä ajatustenvaihdosta Konstanzissa. Ja tietenkin monet konsiilinaikaiset tapahtumat näkyvät yhä tänäänkin Konstanzin kaupunkikuvassa. 

Konstanz, Niederburg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti