keskiviikko 1. elokuuta 2012

Islamilaista kulttuuria meillä, osa 1: kahvi

Monet tavalliset arkipäivän asiat ovat pala islamilaista kulttuuria. Siis peräisin näiltä ”kamalilta” muslimeilta.

Kansallisjuomamme kahvi. Suomalaisista suomalaisin. Jos legendaan on uskomista, niin kahvin historia alkoi 1200 vuotta sitten Etiopiasta: paimen johdatti vuohensa vuorille, ja siellä hänen vuohensa söivät punaisia marjoja, joilla oli vuohiin vahva vaikutus. Se samainen marja keitettiin pian kirpeän aromaattiseksi juomaksi, ja se piti ihmiset valveilla. 

Pyhiinvaeltajat, kauppiaat, matkustavaiset levittivät reseptiä ja kasvia muslimimaailmassa. 1400-luvulla kahvi saapui Mekkaan, ja suurin piirtein samaan aikaan siitä tuli turkkilaisten juoma (jotka keittivät paahdetut pavut, veden ja sokerin yhdessä ja kaatoivat suodattamattomana juoma-astioihinsa); Kairon asukkaat joivat sitä ensimmäisiä kertoja 1500-luvulla.

Ja sitten matka ei ollutkaan enää pitkä tänne meille. 1645 avattiin ensimmäinen kahvila Venetsiaan; turkkilainen kauppias toi marjat viisi vuotta myöhemmin Lontooseen; Wienissä, sanotaan, kävi niin, että hävinnyt turkkilaissotajoukko jätti jälkeensä säkeittäin kahvia vuonna 1683.

Vain sellaiset 2000-luvun kaupunkilaiset, jotka juovat sen seisoen, pahvi- tai muovimukeista, saattavat pitää juomaa amerikkalaisena. Allah paratkoon!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti