torstai 19. tammikuuta 2012

Saksan Piraattipuolue



Tänään kerroin yhdelle maahanmuuttajaryhmälle Suomen poliittisesta järjestelmästä ja tietenkin presidentinvaaleista. Tilanteet elävät ja maailma muuttuu. Muistan hyvin sen ajan, jolloin vihreät olivat Saksassa protestipuolue... jolloin katkottiin sähkölinjoja, tapeltiin kadulla, heiteltiin kananmunua poliitikkojen päälle ja sitten istuttiin tenniskengissä parlamentissa ja kudottiin sukkaa...

Tässä ajankohtainen katsaus Saksasta. Kirjoittaja on Berliinissä asuva filosofian maisteri ja vapaa toimittaja Juha Vilo.
Artikkeli ilmestyi Kalevassa tänään, 19.1.2012.



Nörttipuolue löi valtaapitäviä korville Saksassa

Berliinin viime syksyn maapäivävaalien todellinen voittaja oli Piraattipuolue (Piratenpartei), joka nousi kuin tyhjästä saksalaisen politiikan kentälle. Puolue sai kertaheitolla Berliinin maaparlamenttiin viisitoista edustajaa ja kahmaisi lähes yhdeksän prosenttia kaikista äänistä.

Piraattien menestys pelästytti valtaapitävien ja vanhojen puolueiden edustaja. Keitä oikein ovat nämä piraatit, jotka vaativat ennen vaaleja ilmaista joukkoliikennettä, politiikan läpinäkyvyyttä, sensuurista vapaata internetiä ja riippumatonta perustoimeentuloa kaikille? Joukko epämääräisiä nörttejä?

Kaksi vuotta sitten Saksan liberaalipuolueen FDP:n puoluenohtaja Guido Westerwelle sanoi, ettei piraateilla ole mitään mahdollisuutta ylittää viiden prosentin rajaa, joka oikeuttaa pääsyn parlamenttiin.

Sosiaalidemokraatti ja Berliinin kaupunginjohtaja Klaus Wewereit varoitti ennen vaaleja äänestämästä piraatteja puhtaasta protestista.

Vihreiden pääehdokas Renate Künast sanoi ylimielisesti, että vihreät voisivat sopeuttaa hyvinkin piraatit omiin joukkoihinsa, jolloin he eivät enää olisi seuraavissa vaaleissa mukana.

Toisin kuitenkin kävi, vaikka television vaalitentissä piraattien ehdokas Andreas Baum ei osannut sanoa lähellekään oikein Berliinin velkataakan määrää. Isojen puolueiden julkinen vähättely kostautui vaalituloksessa.

Piraattien menestys vaaleissa söi erityisesti vanhojen puolueiden kannatusta. Liberaalien kannatus vajosi pohjalukemiin, jopa alle äärioikeistolaisen NPD-puolueen. Myös sosiaalidemokraatit ja vihreät menettivät ison osan äänestäjistään piraattipuolueelle. Vaalien jälkeen kaikki puhuivat protestista valtaapitäviä kohtaan.

Politiikan asiantuntijoita piraattien voitossa hämmensi se, etteivät he tienneet, mihin poliittiseen lokeroon piraatit olisi laitettava: ovatko he oikeistolaisia vaiko vasemmistolaisia?

Monelle piraatit olivat vain yhden asian puolue, joka intoili internetin mahdollisuuksista demokraattisessa päätöksenteossa ja jotka vastustivat henkeen ja vereen kaikenlaista nettisensuuria.

Protestiselitysten ohella piraattien vaalimenestystä selitettiin sillä, että vanhat valtapuolueet ovat laiminlyöneet nykyisyyden, Saksan poliittiselle kentälle oli syntynyt uusi äänestäjäkunta, joiden etuja muut puolueet eivät edusta. Valtapuolueiden ohjelma eivät puhuttele digitaaliajan sukupolvea, joka on kasvanut internetin valtakaudella.

Esimerkiksi vihreiden tekniikanvastainen imago ei vetoa nuorempaan sukupolveen. Vihreitä ei enää pidetä kapinallisina. Piraattien puoluejohtaja Sebastian Nerz sanoikin: ”Vastakohtana vihreille me haluamme tulevaisuudessa pysyä ihanteillemme uskollisina.”

Piraattipuolueen menestys tulevaisuudessa riippuu nyt paljolti siitä, miten puolue onnistuu pääsemään eroon yhden asian imagostaan, arvioi Die Zeit -lehti. Tulevaisuudessa piraatit eivät voi tuoda esille pelkästään internet-teemoja. Mielipidekyselyn mukaan lähes 50 prosenttia saksalaisista pitää puoluetta yhden asian puolueena.

Piraattien menestykseen vaikuttaa myös se, mitkä johtopäätökset vanhat puolueet vetävät vaalien lopputuloksesta ja miten he aikovat vastata niihin seuraavissa liittovaltiovaaleissa vuonna 2013.

Piraattien poliittinen alkutaival ei ole lähtenyt käyntiin parhaalla mahdollisella tavalla. Skandaaleja on tullut jo lyhyessä ajassa, vaikkei työ maaparlamentissa ole edes kunnolla alkanut.

Piraatteja on mediassa syytetty naisvihamieliseksi miestenpuolueeksi, jossa naisilla ei ole sananvaltaa. Kukaan ei tiedä tarkkaan puolueen naisjäsenten määrää, mutta arvioiden mukaan se on erittäin vähäinen. Minkäänlaista naiskiintiötä piraatit eivät hyväksy. Piraattien mielestä perinteinen jaottelu naisiin ja miehiin on vanhanaikaista, piraateille sukupuoli on yhdentekevä.

Vaalivoiton jälkeen tuli esille, että piraattien joukoissa on muutamia entisiä äärioikeistolaisen NPD-puolueen jäseniä. Puolueessa kuitenkin päätettiin hyväksyä tällaiset ”nuoruuden synnit”.

Myös jotkut skientologit ovat löytäneet Piraattipuolueen omakseen, ja nyt puolueessa pohditaan, pitäisikö skientologeilta kieltää jäsenyys.
Eräässä valokuvassa nuori parlamenttipiraatti Simon Weiss vetää paperitötterön kautta valkoista jauhetta nenäänsä. Myöhemmin hän selittää sen olleen vain suolaa, ei kokaiinia. Piraattien omistamalta internetpalvelimelta on levitetty lapsipornoa. Parlamentin istunnossa piraatti Gerwald Claus-Brunner piti päässään niin sanottua palestiinahuivia, joka joissain piireissä tulkittiin juutalaisvastaisena tekona. Parlamentin avustajien tehtäviä jaettaessa piraatteja on syytetty sukulaistensa suosimisesta.

Joulukuun puoluekokouksessa Offenbachissa piraatit ottivat selkeästi etäisyyttä äärioikeistolaisuuteen. Puolue ei halua leimautua pelkästään vasemmistolaiseksi tai oikeistolaiseksi. Mieluummin he pitävät itseään liberaaleina.

Puoluekokouksen jälkeen piraatit vaativat kaikkien huumeiden laillistamista, vuokratyövoiman rajoittamista, kunnallisvaalioikeuden myöntämistä myös ulkomaalaisille, perustoimeentuloa kaikille sekä valtion ja uskonnon erottamista.

Viimeisimmän mielipidekyselyn mukaan Piraattipuolueen kannatus koko Saksassa on kuusi prosenttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti