maanantai 18. heinäkuuta 2011

Hugenotit ja Friedrichsdorf

Ranska on katolinen maa. Katolisten ja protestanttien oli aikoinaan lähes mahdotonta tulla toimeen keskenään. Ajatelkaapas, että Timo Soinia vainottaisiin Suomessa uskontonsa takia…
Hugenoteiksi kutsutaan noin vuodesta 1560 ranskalaisia protestantteja. Tämä nimi syntyi jo ennen aurinkokuninkaan Ludvig XIV:n, siis ennen Ranskan vallankumouksen aikaa. Hugenottien uskon suurin vaikuttaja ja esikuva oli Johannes Calvin.

Protestantteja alettiin syrjiä ja sitten vainota Ranskassa noin vuodesta 1530. Kirkkoja ryöstettiin, hävitettiin ja poltettiin. Tämä aiheutti tuohon aikaan hyvin suuren, noin neljännesmiljoonan ihmisen pakolaisvirran Ranskasta protentanttisille seuduille, Saksaan ja muihinkin Euroopan maihin.



Vuodesta 1791 näitä pakolaisia alettiin kutsua protestanteiksi. Siksi nimitys hugenotit on säilynyt vain Ranskan kalvinistien nimenä näiden paetessa Ranskasta. Nykyisin protestantit kuuluvat Ranskassa reformoituun kirkkoon.



Saksan kreivi Friedrich II antoi noin 200.000:lle näitä ahkeria pakolaisia vuonna 1687 uuden kodin Hessenistä. He nimesivät uuden paikkakuntansa Friedrichin mukaan Friedrichsdorfiksi (”Friedrichin kylä”). Älä sekoita toiseen lähes samannimiseen kaupunkiin, Friedrichshafeniin (”Friedrichin satama”), joka sijaitsee Bodenjärven pohjoisrannalla, jossa pidetään vuosittaiset isot kansainväliset venemessut ja jossa valmistetaan zeppeliinejä ja lentokoneen moottoreita. Ylläolevasta kartasta Friedrichsdorf löytyy Frankfurtin pohjoispuolelta.

Hugenotit toivat mukanaan tietotaitoa ja aiheuttivat valtavan taloudellisen kasvun uudella kotiseudullaan. He osasivat tektiilinkäsittelytaidon, ensin valmistaen flanellia ja siitä tuotteita kuten sukkia ja hattuja, ja sitten englantilaisen teollisen tekstiilituotannon kasvettua heidän erikoisalaansa oli tekstiilien värjäys. ”Homburger” tietynlaisen miesten hatun nimenä on peräisin tältä ajalta. Taloudellinen vauraus taas toi mukanaan Friedrichsdorfille kaupunkioikeuksien myöntämisen vuonna 1771.

Myöhemmin friedrichsdorfilaiset keksivät varastoida viljatuotteita kuivaamalla, ja näin syntyi pastatuotteita sekä yhä nykyisinkin kuuluisa sokerikorpputuotanto. Kaupunki tunnetaankin Saksassa nimellä ”korppukaupunki”. Siitä sitten syntyi myös jatkojalostuksena varsin kuuluisa Saksan vauvaruokatuottaja Milupa, jonka tuotanto on kuitenkin nykyisin siirretty Puolaan. Aina – kerran viikossa – kielikouluun (1986-89) ajaessani nenässä tuntui vauvanruoka vahvana paikallisena tuoksuna.

On olemassa kolme eri versiota siitä, mistä nimitys hugenotit on lähtöisin. Kaksi niistä on muunnoksia tai väännöksiä sveitsinsaksasta ja ranskasta, kolmas vuodelta 1309, etunimestä Hugo, joka vanhagermaanissa on ajatus, järki, mieli. Hugenotit itse eivät kutsu itseään hugenoteiksi.

Minua hugenotit kiinnostavat siksi, että on käynyt ilmi, että lasteni isoisän isän puoleinen suku on hugenottien jälkeläisiä. Nimi Werkle ei olekaan svaabilainen, kuten saksalaiset yleensä luulevat, vaan on tullut Elsassin (nykyisin Alsace) kautta Saarlandiin, jonne siis sinnekin täyskatoliselle seudulle hugenotteja oli siirtolaisina tullut. Tokihan oletan heidän sekoittuneen kantaväestöön, kuten yleensä kaikkialla käy. Protestanttina elämisen vaikeuden katolisella seudulla olen nähnyt sekä ex-mieheni sukulaisten että myöhemmin Bodenjärven asukkaiden kertomana. Lasten isän äidin puolelta ainoa tunnettu sukulainen, joskaan ei kovin läheinen, sen sijaan on surullisenkuuluisa Erich Honecker…

Firedrichsdorf on vielä tänäänkin uskonnollisen suvaitsevaisuuden kaupunki. Siellä on 1987 valmistunut Frankfurt-temppeli, toinen Saksassa sijaitsevista Myöhempien päivien pyhien Jeesus Kristuksen temppeli. Pääsin minäkin kerran siihen sisältäpäin tutustumaan. Mormonit ovat minua kohtaan olleet aina kaikkein suvaitsevaisin uskontoryhmä. Siihen lienee syynä läheinen kosketus mormonien toimintaan lapsuudenystäväni kautta. Frankfurtin seudulla toimimme yhdessä myös toisen kotikaupunkini kasvatin kanssa, joka on mormoni ja sittemmin siirtyi USA:han.



Pienenä kuriositeettina mainitsen Friedrichsdorfista vielä varsin viehättävän Suomi-kaupan, ”Little Finlandin”, nykyisin ”Little Skandinavien”. Nettikauppoineen tietenkin. Käykääpä tutustumassa! Liike syntyi Saksan Askon ajauduttua konkurssiin 1980-luvulla ja suomalaisten tuotteiden myynnin näin Askon liikkeiden kautta kokonaan lakattua. Nykyisin tämä kauppa on varsinainen paratiisi. Käykääpä tutustumassa! Se sijaitsee Friedrichsdorfin Köppernissä, osoitteessa Köpperner Straße 111.

Suomen markan arvo oli ennen kelluntaa ja devalvaatiota verrattuna muihin valuuttoihin ylikallis ja designartikkeleiden ja huonekalujen myynti vaikeaa. Meille Saksassa rahamme ansainneille se tarkoitti yksinkertaisesti sitä, että Suomen matkat harkittiin tarkoin tai niistä peräti luovuttiin kokonaan, samoin kuin suomalaisten tuotteiden ostamisesta. Alkoholista sen sijaan en ole sen kummemmin ikinä piitannut, maksakoon mitä hyvänsä…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti