keskiviikko 18. elokuuta 2010

Mikä ihmeen Manitoun kenkä?

Blogiprofiilissani mainitsen lempifilmikseni ”Schuh des Manitou”, suomeksi ”Manitoun kenkä”. Mikä ihmeen kenkä?



Karl Friedrich May (1842-1912) oli kuuluisa saksalainen nuorisokirjailija. Hän oli tunnettu erityisesti villiin länteen ja Lähi-itään sijoittuvista seikkailuromaaneistaan. Lisäksi hän kirjoitti vähemmän tunnettuja Saksaan sijoittuneita tarinoita, runoutta, omaelämäkerran ja näytelmän. Ja sävelsi myös meille kaikille tutun Ave Marian.



Manitoun kenkä on Saksan kaikkien aikojen toiseksi suosituin filmi. 11,7 miljoonaa katsojaa ja 65 miljoonaa euroa liikevaihtoa elokuvakassojen kautta. Täynnä moninkertaista huumoria, sanaleikkejä, lapsille ja aikuisille sopiva filmi. Jokainen löytää siitä jotain. 2001 tehty parodia 1960-luvun Karl May-filmeille. Jokaikinen saksalainen entinen pikkupoika, nykyinen pönäkkä päärynänmuotoinen herrasmies tai omasta mielestään herrasmies on lukenut tai pakkolukenut Karl Mayn kirjoittamat tiiliskivenkokoiset kirjat.

Pääosaa esittää filmin käsikirjoituksen tehnyt ja ideoinut Michael ”Bully” Herbig. Alemmassa kuvassa toinen vasemmalta.





Filmin ironia syntyy Old Shatterhandia parodioivan Abahatschin ja Winnetouta parodioivan Rangerin erimielisyyksistä. Rangeriä ei lainkaan huvittaisi ratsastella ympäri aromaita, koska hän ”on yleiseen tilanteeseen tyytymätön” – josta tulee filmin lentävä lause.

Toisaalta filmin avaintekijöitä on Abahatschin ja hänen kaksoisveljensä lesbosuhde. Veljen nimi on Winnetouch – touch merkitsee kosketusta.



Abahatschi taas tulee saksan kielen sanoista ”Aber hatschi” eli ”voi aivastus”. Tietenkin Abahatschi on apassi-intiaani… Filmissä on lukemattomia moninkertaisia nimityksiä ja tapahtumia, eri aikakausilta sikin sokin, eri kirjailijoilta, jopa Winnetou itsekin esiintyy filmissä… niin että joka kerran filmiä katsoessa löytää uusia hullunkurisuuksia.

Eiväthän intiaanit mitään sotakirvestä maasta kaiva kun suuttuvat, vaan lepotuolin… joka savumerkkeinä vastustajalle ilmoitetaan. Aarrekartan palaset kun kootaan, löytyy Manitoun kenkä… joka on kengänmuotoinen luola, jossa aarteen oletetaan olevan.
Eikä pahantekijä, vastapuoli Santa Maria mihinkään luotiin kuole, vaan putoaa lantakaivoon…
Ja koska filmi oli niin kovin suosittu, sille tehtiin jatkoa. Tällä kertaa tapahtumapaikka ja parodian kohde Avaruuslaiva Enterprise, ”Raumschiff Enterprise” – käännettynä muotoon ”Traumschiff Surprise” eli ”Unelmalaiva yllätys”.



Ihan yhtä nautittava. Siellä lennetään galaksista toiseen, ajankaudesta toiseen, käytetään aikakonetta, pistäydytään edellisessäkin filmissä ja lopussa kiitos seisoo. Naisen löytämiseksi ohje kuuluu, että naiselta pitää kysyä ”Lähdetkö kanssani shoppailemaan”. Totta kai viimeisessä lauseessa päähenkilö kysyy mielitietyltään, lähtisikö tämä shoppailemaan. No tokihan, mutta nainen huolestuneena ilmoittaa ettei ole kovin hyvä sängysssä, johon mies: ”En minäkään…”



Tiedoksenne: tämän näköinen on aikakone!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti