sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Tulivuoren rinteessä

Kyllä, asuin oikeasti tulivuoren rinteessä viidensadan metrin korkeudessa, sen jälkeen kun olin muuttanut pois Allensbachista. Saksassa siis, Bodenjärveltä suoraan lähteen, edelleen Sveitsin rajalla. Kun Saksassa oli tulvia, kommentoin vain, että tuskin ne vuorille yltää... :-)





Onhan Saksassa toki tulivuoria. Tosin ne ovat sammuneet jo kymmeniätuhansia vuosia sitten, eikä uusia purkauksia ole odotettavissa. Kuitenkin olen kokenut myös järistyksen siellä. Poikani oli viikonvaihteen luonani, ja heräsimme molemmat aamuyöstä kovaan kolinaan ja ikkunalasin helinään. Nousimme katsomaan, oliko kissani hypännyt jonnekin ja pudotellut jotain lasiesineitä. Vaan emme nähneet mitään, joten kävimme uudestaan nukkumaan. Jonkun hetken kuluttua kuului samanlainen kolina. Taas nousimme katsomaan, mutta emme havainneet mitään erityistä. Aamulla asunnon omistaja kysyi, olimmeko kuulleet kolinat; järistys oli kaatanut kaikki heidän kellarissaan olleet puiset hedelmälaatikot…




 
Hegau Etelä-Saksassa, Schwarzwaldin ja Reinin välissä, on tuliperäistä aluetta. Riedheimin kylä Hilzingenissä, jossa asuin, oli rakennettu 643 metriä korkean Hohenkrähenin kylkeen. Koko kylä on siis rinteessä ja sieltä on mahtavat maisemat kauas Sveitsiin. Kirkkaalla säällä ja sopivan ilmanpaineen vallitessa sieltä näkyvät jopa Bernin Alpit. Myös minun parveekkellani istuttiin ystävien ja vieraiden kanssa ilta jos toinenkin illastaen ja ihaillen maisemaa ja laskevaa ilta-aurinkoa. 



Hegaun alueella on kymmenen tulivuorta. Ne näkyvät hauskasti maisemassa korkeina, suhteellisen jyrkkinä nyppylöinä. Korkein vuorista on Neuhewen, 876 metriä. 




Tunnetuin taas on 686 metriä korkea Hohentwiel. Sen huipulla on varhaiskeskiajalla rakennettu linna, kuten Saksassa yhden jos toisenkin vuoren huipulla, itse asiassa kaikkien näiden kymmenenkin huipulla. Linna näytteli tärkeää roolia etenkin kolmikymmenvuotisessa sodassa. Napoleon sitten hävitti linnan; nykyisin se on vain näyttävä raunio, mutta hyvin suosittu turistikohde.

Hohentwiel on Singenin kaupungin tunnusmerkki, sen kaupungin, missä ovat Maggin tehtaat. Singen taas oli minulle lähin kaupunki ja siksi varsin tuttu paikka. Ja monet vieraat raahasin raunioille, ja nämä säännöllisesti läähättivät ja valittivat, että onpa korkealla… mutta että kylläpä kannatti.

Hohentwiel oli paikallisen herttuan asuinpaikka. Hohentwielin tekee kuuluisaksi Viktor Scheffelin 1855 kirjoittama romaani Ekkehard, linnan ja varsinkin linnanrouvan, herttua Hadwigin vaiheista. Tämä rakastui leskeksi jäätyään Sveitsin St.Gallenissa vaikuttaneeseen opettajaansa munkki Ekkehardiin. Tapahtuma-aika 1000-luvun alkuvuodet.

Nykyisin vuoren on tehnyt kuuluisaksi vuosittainen heinäkuinen Hohentwielin festivaali, jossa esiintyjinä Saksan eturivin muusikkoja, sekä klassista että populäärimusiikkia, ja vieraitakin tulee yli 20.000. Muuten turisteja käy vuosittain yli 120.000…



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti