torstai 21. tammikuuta 2010

Muutokset ovat vaikeita

Viisas tekee virheen - ja ottaa opikseen.
Tyhmä tekee saman virheen aina uudelleen.

-Maatalouskalenteri, joskus 50-luvulla-


Uusi vuosi on alkanut, eikös vain. Uuden vuoden lupaukset ovat jo unohtuneet. Vai?
Kurssit ja koulutukset ovat alkaneet. Oletko ilmoittautunut? Oletko aloittanut laihdutuskuurisi ja urheilusi? Oletko organisoinut työtapasi ja työpaikkasi uudelleen? Oletko siivonnut komerostasi pois turhat roinat? Oletko sanonut rakkaillesi, miten paljon heistä välität?

Jos teet saman asian aina samalla tavalla, niin millä perusteella voit olettaa, että tulee erilaisia tuloksia?

Miksi muutokset ovat meille niin vaikeita toteuttaa?
Siksi, että meidän on muutettava vanhoja ratojamme, vanhoja tottumuksiamme. Uusi on meistä epämiellyttävää. Meidänhän pitää "tehdä" jotain, ja vielä pahempaa: "ajatella"!
Jopa kipuja on helpompaa sietää kuin tehdä niille jotain.

Tunnetko Einsteinin lausahduksen: "Jos se, mitä etsit, olisi ollut siellä mistä etsit, olisit jo löytänyt sen."
Lue uudestaan, ajatuksella. Jos teet sitä samaa mitä aina teet, vielä vaan kovemmin, niin tulos ei ole muutos, vaan samaa ja enemmän. Parempia tuloksia tulee vain toimintatapaa muuttamalla.

Ensimmäinen askel muutokseen on muutoksen haluaminen. Ajatus muutoksesta. Jos ajattelet, että muutos on vaikea, se on vaikea. Jos ajattelet selviäväsi, niin selviät. Se johtuu siitä, että meille tapahtuu sitä mihin itse pyrimme. Keskitymme siihen mitä ajattelemme tapahtuvan. Muutos tuntuu jälkimmäisessä, positiisessa tapauksessa helpommalta, koska emme keskity vaikeuksiin, vaan tulevaisuuteen.

Jokainen vastaantuleva ihminen on lahja. Myös vaikea ja hankala ihminen. Silloin on hyvä katsoa itseensä ja kysyä itseltään, miksi kiinnitän huomion juuri tuohon asiaan, tuohon ikävään ominaisuuteen. Mikä minussa on se, joka minua ärsyttää toisessa ihmisessä? Olen todennut tuhannenmonta kertaa, että se, joka minua ottaa päähän, on asia, mikä minua itsessäni jostain syystä harmittaa. Ja samoin totean yhä uudelleen, että jos joku minua jostain epäilee, on syyllistynyt tai syyllistyy aina itse juuri siihen mistä minua epäilee.

Myös jonkin hyvän ihmissuhteen tai asian menettäminen saattaakin olla siunaus. Mistäpä sen tietäisin, ennen kuin tulevaisuudessa näen! Samoin olen tuhannenmonta kertaa saanut todeta tämän, kun olen ihmetellyt, miksi juuri minulle tapahtuu, mitä tapahtuukin. Monet ikävät asiat ovakin kääntyneet minun parhaakseni.

Darwinia siteerataan aina silloin väärin, kun sanotaan hänen sanoneen, että vain vahvat kestävät. Ei pidä paikkaansa. Vain ne, jotka nopeasti pystyvät sopeutumaan muuttuviin tilanteisiin, kasvavat.

Teepä lista kaikista niistä asioista, joita haluat tänä vuonna muuttaa. "Tilaa"! :-)
Muista, että muotoilet muutoksesi positiivisessa muodossa. Et voi muuttaa naapuriasi, koska vain hän itse voi muuttaa itseään. Sen sijaan voit vallan hyvin muuttaa suhtautumistasi häneen... siis itseäsi.

Huomaa, että alitajuntasi ei tunne sanaa "ei". Kun haluat, että "et sairastu", alitajuntasi kuulee "sairastu".

Amerikkalaiset ovat tehneet tutkimuksia siitä, mikä elämässä toteutuu. Amerikan rikkaimmat ihmiset ovat tasan tarkkaan kirjanneet muistiin, mitä haluavat. Muut, toimeentulevat mutta köyhiksi jääneet, tekevät mitä ovat aina ennenkin tehneet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti